Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

Τα Αρχεία του Κράτους προσβάσιμα σε όλους

Ηταν μια προσπάθεια χρόνων που επιτέλους ολοκληρώθηκε. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι πλέον έτοιμα να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης ενός μεγάλου έργου: της «Ανάπτυξης και διάθεσης ολοκληρωμένης ψηφιακής συλλογής του πολιτιστικού αποθέματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. σε εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Δάφνης 61, Ψυχικό), με ομιλητές την προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου και υπεύθυνη του έργου, Αμαλία Παππά, και συντηρητές έργων τέχνης, γνώστες της διαδικασίας της ψηφιοποίησης ευαίσθητων αρχείων και πολιτιστικών θησαυρών κ.ά.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης μέσω της οποίας ο πολιτισμός και τα αρχεία είναι διαθέσιμα σε πολλούς χρήστες, στην πορεία αυτής της διαδικασίας, στα προβλήματα κ.λπ.

Αντικείμενο του μεγάλου αυτού έργου ήταν η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου των Αριστείων του υπουργείου Στρατιωτικών της οθωνικής περιόδου, του αρχείου του τέως Ταμείου Ανταλλάξιμων Κοινοτικών και Κοινωφελών Περιουσιών των Μικρασιατών (1682-1928) και η συλλογή Χαρακτικών (17ος-20ός αι.) των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Τα ψηφιακά αντίγραφα είναι διαθέσιμα μέσω του νέου πληροφοριακού κόμβου, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210-6782265, 6782267.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: