Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Έκθεση ελληνικών βιβλίων στο Αλμάτι από το ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Καζακστάν

Περισσότερα από 500 ελληνικά βιβλία και εκδόσεις του 19ου και του 20ου αιώνα, που φυλάσσονται στο ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Καζακστάν, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μία ξεχωριστή έκθεση, στο Αλμάτι, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας.

Πολλά από τα βιβλία- σπάνιες εκδόσεις που δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο Έλληνας πρέσβης, Χρίστος Κοντοβουνίσιος- εκδόθηκαν την περίοδο 1815-1917 στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα ή κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μεταξύ αυτών είναι και εκδόσεις έργων του Πλάτωνα, του Ομήρου, του Πλουτάρχου και του Σοφοκλή, αλλά και λεξικών, ελληνικών σχολικών βιβλίων, ιστορικά και λογοτεχνικά κ.ά.. Με τη συμπαράσταση της ελληνικής πρεσβείας στο Καζακστάν έγινε και η ηλεκτρονική καταγραφή όλων αυτών των βιβλίων.

Τα βιβλία βρέθηκαν στο μακρινό Καζακστάν την περίοδο της Οκτωβριανής Επανάστασης και μετέπειτα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Καζακστάν, κ. Ορινμπασάρ Ισαχόφ. Τα χρόνια εκείνα πολλοί διανοούμενοι Ρώσοι, κάτοχοι των βιβλίων αυτών, φεύγοντας από τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, σε συνθήκες δύσκολες, πήραν μαζί τους και τα αγαπημένα τους ελληνικά βιβλία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην εκπαίδευση της Ρωσίας, πριν από την Επανάσταση το 1917, συμπεριλαμβάνονταν και στοιχεία της αρχαίας ελληνικής και νεοελληνικής γλώσσας και ιστορίας, αναφέρει ο κ. Ισαχόφ.

Στην έκθεση Ελληνικών Βιβλίων από το Αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Καζακστάν λειτουργεί και η θεματική "Σύγχρονη μετάφραση των ελληνικών βιβλίων για την Τέχνη και Λογοτεχνία στην καζάχικη, τη ρωσική και σε άλλες γλώσσες του κόσμου".

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το τέλος του μήνα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Καζακστάν, που φέρει το όνομα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, Λέων Τολστόι, συμπληρώνει σε δύο χρόνια τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Σήμερα, διαθέτει πάνω από έξι εκατ. εκδόσεις σε πολλές ξένες γλώσσες.

ΕRΤ3.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: