Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

Η έννοια της συνεργασίας και η συμβολή της στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών

Semertzaki, Eva (2008) Η έννοια της συνεργασίας και η συμβολή της στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών. In Proceedings Συνεργασία βιβλιοθηκών: εθνικό, τοπικό, διαθεματικό επίπεδο, Θεσσαλονίκη (GR).

Εισαγωγή από την εισήγηση:

Σύμφωνα με το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη «συνεργασία» σημαίνει α) «το να εργάζεται κανείς από κοινού με άλλον ή άλλους για την επίτευξη κοινού στόχου» και β) «η ανάπτυξη σχέσεων αλληλοβοήθειας μεταξύ ατόμων ή ομάδων, που έχουν κοινούς στόχους. Μια συνεργασία χρειάζεται λοιπόν τουλάχιστον δύο εταίρους.
Στη σημερινή ομιλία θα αναφερθώ:
♦ στην έννοια της συνεργασίας στις βιβλιοθήκες,
♦ στους τρόπους δόμησης συνεργατικών σχημάτων,
♦ στις μορφές συνεργασίας με διαφορετικούς τομείς και φορείς, και
♦ σε παραδείγματα συνεργασιών που αφορούν βιβλιοθήκες.

Θα ήθελα να αρχίσω με ένα παραμύθι με τίτλο ‘πετρόσουπα’ (σούπα από πέτρες) που διάβασα σε ένα άρθρο. Μια νεαρή γυναίκα προετοιμαζόταν να φύγει από το πατρικό σπίτι της στο χωριό και να πάει στην πόλη, να δουλέψει για να βοηθήσει οικονομικά τους πτωχούς, αγρότες γονείς της. Η κοπέλα ξεκίνησε με τα πόδια, παίρνοντας μαζί της λίγο φαγητό. Επειδή όμως η πόλη βρισκόταν αρκετά μακριά από το χωριό, η τροφή που είχε η κοπέλα μαζί της γρήγορα τελείωσε. Στα χωριά από τα οποία περνούσε ζητούσε από τους χωρικούς λίγο φαγητό, χωρίς όμως κανείς να προθυμοποιηθεί να της δώσει. Ήταν απελπισμένη. Χωρίς τροφή δεν θα είχε την ενέργεια να περπατά για να φθάσει στην πόλη.

Εξουθενωμένη λοιπόν κάθησε κάτω από ένα δέντρο κοντά σε ένα χωριό, όταν ξαφνικά της ήλθε μια ιδέα. Αφού οι χωρικοί έλεγαν ότι δεν διέθεταν αρκετή τροφή, η κοπέλα θα προσφερόταν να φτιάξει πετρόσουπα για όλους. Είπε την ιδέα της στους χωρικούς, οι οποίοι την αποδέχτηκαν ευμενώς. Τους ζήτησε μια μεγάλη κατσαρόλα, νερό και ένα μέρος για να ανάψει φωτιά. Καθώς οι χωρικοί δεν είχαν ξανακούσει για πετρόσουπα, έφεραν στην κοπέλα ό,τι ζήτησε. Ενόσω έβραζαν οι πέτρες στην κατσαρόλα, η κοπέλα είπε στους χωρικούς που παρακολουθούσαν, ότι η πετρόσουπα θα γινόταν νόστιμη αν πρόσθετε αλάτι. Η κοπέλα αφού έβαλε το αλάτι που έφερε ένας χωρικός, εξήγησε ότι αυτού του είδους οι πέτρες θα έκαναν νοστιμότερη σούπα αν πρόσθεταν καρώτα. Σύντομα οι χωρικοί έφεραν καρώτα, πατάτες, λάχανο και κρεμμύδια. Η κοπέλα υποστηρίζοντας τη μαγειρική της τέχνη επισήμανε ότι αν πρόσθεταν λίγο κρέας η σούπα θα ήταν αρκετά νόστιμη για ένα τραπέζι πλούσιων ανθρώπων (rich man’s table).

Αφού έβρασε και το κρέας, η κοπέλα προσκάλεσε όλους τους χωρικούς να συμφάγουν. Πρόθυμοι εκείνοι έφεραν τραπέζια, καρέκλες, πιάτα και κουτάλια, ψωμί και κρασί. Όλοι μαζί απόλαυσαν τη γευστική σούπα και στη συνέχεια άρχισαν το τραγούδι και το χορό. Προσκάλεσαν την κοπέλα να κοιμηθεί το βράδυ στο χωριό. Το πρωί της πρόσφεραν φαγητό για τη συνέχεια του ταξιδιού της, ευχαριστώντας την για το νόστιμο φαγητό που τους ετοίμασε (Colaianni 2000, pp.1-2).

Το επιμύθιο είναι ότι όταν αρκετοί άνθρωποι μοιράζονται πόρους, το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος του γενικού συνόλου. Όταν μια βιβλιοθήκη λοιπόν συμμετέχει σε συνεργατικό έργο, το αποτέλεσμα θα είναι ωφέλιμο για όλους τους εταίρους.

Διαβάστε την όλη εδώ

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: