Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008

Όλος ο πολιτισμός και η ιστορία της Ευρώπης σε μία ιστοσελίδα από τον Νοέμβριο

Ένα γιγαντιαίο αρχείο του πολιτισμού και της ιστορίας της Ευρώπης θα κάνει την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την ιστοσελίδα «europeana.eu», μέσα από την οποία ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν βιβλία, να μελετά αρχαία κείμενα, μουσικά έργα και να θαυμάζει εικαστικά αριστουργήματα.

Στο συγκεκριμένο αρχείο συμμετέχουν πάνω από 100 θεσμοί, ενώ σύντομα θα ανέβουν στο Διαδίκτυο πάνω από δύο εκατομμύρια φάκελοι. Στόχος είναι ως το 2010 οι φάκελοι να έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η σύλληψη της ιδέας γεννήθηκε το 2007, όταν η ΕΕ συνειδητοποίησε ότι ο όμιλος Google είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Η πρώτη που μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή όλη την κληρονομιά της ήταν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, η οποία την παρουσίασε σε μια ιστοσελίδα ονόματι europeana.

Στη συνέχεια, η ΕΕ ανέλαβε την ιστοσελίδα, χρηματοδότησε την πρωτοβουλία με περισσότερα από 225 εκατομμύρια ευρώ και εδώ και μερικούς μήνες η έδρα της europeana βρίσκεται στη Χάγη.

Στον κατάλογο με τους εταίρους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συμμετέχει και η Ελλάδα την οποία εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα, ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν βιβλία κάθε είδους, να συμβουλεύεται τα έργα που υπάρχουν σε ξένες βιβλιοθήκες χωρίς να χρειάζεται να πάει ως εκεί, να θαυμάσει πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, να ακούσει μουσική και να δει κινηματογραφικές ταινίες.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: