Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008

Χειρόγραφα Αγγλων μοναρχών εκτίθενται για πρώτη φορά στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου

Εικονογραφημένα βιβλία που κάποτε ανήκαν σε Αγγλους μονάρχες πρόκειται να παρουσιαστούν δημόσια για πρώτη φορά σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και θα ανοίξει τις πύλες της το 2011.

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 150 μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κείμενα θα εκτεθούν μπροστά στα μάτια του κοινού. Πρόκειται για κείμενα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα τουλάχιστον 2000 χειρόγραφα που δώρισε στο Βρετανικό Μουσείο ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' το 1757.

Μάλιστα, θα εφαρμοστεί και ένα βασικό ερευνητικό πρόγραμμα στα βιβλία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με επιχορήγηση 265.000 δολαρίων από το Συμβούλιο Έρευνας Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Κάθε χειρόγραφο θα εξεταστεί προκειμένου να ανακαλυφθεί γιατί δημιουργήθηκε και από ποιους.

Οι ερευνητές ακόμη θα προσπαθήσουν να ξεθάψουν πληροφορίες σχετικά με τα έργα των εικονογράφων και των συγγραφέων και πως αυτά ελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους μονάρχες που τα κατείχαν.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Σκοτ Μακ Κέντρικ, επικεφαλής των Δυτικών Χειρογράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη: «Η βασιλική αυτή συλλογή αντιπροσωπεύει την μόνη άθικτη συλλογή μεσαιωνικών και αναγεννησιακών αγγλικών βασιλικών χειρογράφων».

«Η σημασία της πρέπει να τονιστεί», πρόσθεσε.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: