Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ με την Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών για το ζήτημα των συμβασιούχων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΒΕΠ

Αθήνα, 2.7.08

Αρ. Πρωτ.2661

Θέμα: Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ με την Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών για το ζήτημα των συμβασιούχων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Εχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Ένωσης αποτελούμενης από την Χ. Κυριακοπούλου, Α. Κατσιρίκου και Δ. Πολίτη με την Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, κα Ε. Κεφαλληναίου. Η συνάντηση προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, ανταποκρινόμενο στην επιστολή αίτημα που είχαμε υποβάλλει στον Υπουργό ΠΕΠΘ, για κοινή συνάντηση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του Προέδρου του ΣΕΑΒ, της ΕΕΒΕΠ και εκπροσώπου των συμβασιούχων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Η κα Κεφαλληναίου μας ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των συμβάσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη δημόσια διοίκηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες.

Η σαφής πρόταση της Ένωσης ήταν ότι η βέλτιστη λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), γιατί διαφορετικά σταματούν τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ξεκινήσει, πράγμα που δεν επιθυμεί κανείς να συμβεί, ούτε να αναλάβει και το πολιτικό κόστος. Η συζήτηση αυτή ήταν καλή αφορμή για να τονίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία οργανισμών στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, που περιπλέκει τη λειτουργία και τη δομή τους, αλλά δυσχεραίνει και την επίλυση πολλών θεμάτων, όπως αυτού που συζητούμε.

Τονίσαμε επίσης ότι η αναπτυξιακή πορεία των βιβλιοθηκών και η εξέλιξή τους με νέα έργα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς χρηματοδότηση. Υπενθυμίσαμε ένα σημαντικό και καίριο, για την ακαδημαϊκή κοινότητα, θέμα, αυτό των συνεργατικών δράσεων που υλοποιούνται από τον ΣΕΑΒ, η διακοπή των οποίων θα σημάνει την παύση της έρευνας στη χώρα.

Η Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, δρούσα ως ενδιάμεσος, ως διαπραγματευτής στην περίπτωση αυτή, μας πληροφόρησε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του βρίσκονται σε διερευνητική φάση, εξετάζουν πολλές λύσεις και εν πάση περιπτώσει τα πάντα θα κριθούν από τον αριθμό των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες, κατά ειδικότητα.

Τέλος, ζήτησε από την Ένωση να υποβάλλει άμεσα στον Υπουργό Παιδείας τεκμηριωμένο υπόμνημα με τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου δυναμικού στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, που αφορά τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων σε κάθε βιβλιοθήκη και του έργου που αυτοί επιτελούν, μας προέτρεψε, ακόμη, να δραστηριοποιηθούμε και τα άλλα, σχετικά με την υπόθεση, υπουργεία, το Εσωτερικών και Οικονομίας. Για τη διασφάλιση της ακρίβειας στην πληροφόρηση και την αποφυγή παρανοήσεων, παρακαλούμε τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπως μας αποστείλουν την κατάλληλη τεκμηρίωση, ώστε να εξασφαλίσουμε την εργασία των συναδέλφων και συνεργατών μας.

Συνάδελφοι,

η Ένωση, όπως είχε δεσμευθεί δημόσια και πράττει, θα εξακολουθήσει να προσπαθεί για το θέμα αυτό, με υπευθυνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, καλώντας, όπως πάντα, κάθε συνάδελφο και συνεργάτη να συμπορευθεί για το κοινό όφελος, που είναι η ενδυνάμωση των βιβλιοθηκών της χώρας.

Για το ΔΣ

Χριστίνα Κυριακοπούλου, Πρόεδρος

Ανθή Κατσιρίκου, Γ. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: