Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

Συμπεράσματα ημερίδας ΕΚΕΒΙ-ΕΕΒΕΠ

clip_image002Ημερίδα βιβλιοθηκονόμων «Πρέπει να χαραχτεί μια εθνική πολιτική βιβλιοθηκών»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2008 η ημερίδα με θέμα τη συνεργασία των βιβλιοθηκών της χώρας σε εθνικό, τοπικό και διαθεματικό επίπεδο. Την εκδήλωση, που απευθυνόταν σε επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους, διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Μάγδα Τσουμή του ΕΚΕΒΙ. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν 137 σύνεδροι, ενώ τις θέσεις τους ανέπτυξαν εισηγητές προερχόμενοι από τα περισσότερα είδη βιβλιοθηκών, κορυφαίοι στον κλάδο τους, ανάμεσα τους ο Βασίλης Παπάζογλου, καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, και ο Φίλιππος Τοιμπόγλου, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι ακαδημαϊκές και οι δημοτικές

Εκτός από τα προγράμματα που υλοποιεί η κάθε βιβλιοθήκη, οι εισηγητές παρουσίασαν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των βιβλιοθηκών με τους δημόσιους φορείς. Ένα από τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι ότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και το μέλλον τους θα διαγραφεί ακόμη πιο ευοίωνο αν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές βιβλιοθήκες, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια, όπως η στελέχωσή τους με ελάχιστο προσωπικό που δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας τους, η μη τακτική χρηματοδότηση τους αλλά και η ανυπαρξία ενός φορέα πανελλαδικής δράσης που να χαράσσει μια κοινή πολιτική διαχείρισης τους.

Συνεργασία βιβλιοθηκών με αρχεία και μουσεία

Στόχσς του ΕΚΕΒΙ μέσα από τη διοργάνωση της εκδήλωσης είναι να στηρίξει την επικοινωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους του χώρου, και φαίνεται πως οι επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και συμμετέχουν δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον. Η επόμενη δράση του ΕΚΕΒΙ θα επιχειρήσει να ανοίξει τον διάλογο συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: