Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Πολύτιμο εργαλείο κατάφερε τελικά να γίνει το openarchives.gr!

Πρόσφατα έκανα βουτιά στη μηχανή όχι, από περιέργεια (το συνηθίζω), για να δω δηλ. πώς και πόσο καλά δουλεύει, αλλά γιατί έψαχνα συγκεκριμένες πληροφορίες. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με το τί, πώς και πόσο γρήγορα βρήκα αυτά που δε μπορούσα να βρώ πουθενά αλλού! Απλή αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά, ή μήπως σύνθετη αναζήτηση με πολλαπλές επιλογές; Ή μήπως προτιμάς το αλφαβητικό ευρετήριο; Διαθέσιμοι τρόποι που ήταν εκεί να με διευκολύνουν!

Τελευταία, μάλιστα, ανακάλυψα και το σκριπτάκι searchbox και το πρόσθεσα στο blog μας για άμεση αναζήτηση. Και φυσικά, οι email ενημερώσεις και τα RSS, είναι εκεί διαθέσιμα για διαρκή ενημέρωση.

Γι' αυτούς που δε γνωρίζουν (φαντάζομαι τώρα πια λίγοι, και που σίγουρα δεν ξέρουν τί χάνουν!), το openarchives.gr είναι μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών και ιδρυματικών αποθετηρίων. Ψάχνει ταυτόχρονα σε 18 ψηφιακές βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που περιέχουν έγγραφα όπως διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές ή επιστημονικές δημοσιεύσεις κλπ.

Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του πρωτεργάτη του εγχειρήματος Βαγγέλη Μπάνου "Ελληνικά Ακαδημαϊκά Αποθετήρια και Ψηφιακές Βιβλιοθήκες ανοικτής πρόσβασης". Επίσης, μη ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στο openarchives.gr blog.

1 σχόλιο:

vbanos είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Βαγγέλης Μπάνος