Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

Wiki "Βοιωτικός Κόσμος" από τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Μετά τα blogs "Βοιωτικά Γράμματα - Πολιτισμός" και "Βοιωτοί δημιουργοί", η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς δημιούργησε και παρουσιάζει το wiki για τη Βοιωτία: την ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια "Βοιωτικός Κόσμος". Ανοιχτός ηλεκτρονικός τόπος για όλους: όσους θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν, να δημιουργήσουν δικό τους λήμμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του, να διορθώσουν ή να εμπλουτίσουν υπάρχουσες ήδη σελίδες.

Μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί όλη η πληροφορία για τη Βοιωτία, από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, σε έναν ιστοχώρο με την επιμέλεια, το συντονισμό και την εγγύηση για την εγκυρότητα της πληροφορίας από τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Προβλήματα, βέβαια, πάντα υπάρχουν σε ανοιχτής πρόσβασης τέτοια εγχειρήματα (βανδαλισμοί κλπ.). Αλλά εκεί έγκειται και η γοητεία της δυναμικής και ανάπτυξης ενός νέου δημιουργήματος!

Λίγα λόγια για το wiki:

Σε ελεύθερη μετάφραση, wiki, ονομάζονται οι ιστοχώροι οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να προσθέσουν, διορθώσουν και γενικά να αλλάξουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου τους, απευθείας μέσα από το browser τους, χωρίς να απαιτείται χρήση ειδικών προγραμμάτων και γνώση περίπλοκων γλωσσών σύνταξης. Για το λόγο αυτό, τα wikis είναι η καλύτερη επιλογή σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η συνεργασία μεγάλων ομάδων χρηστών.

Επίσης, στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση ακόμη και σε όλες τις σελίδες. Ο σκοπός και οι κανόνες είναι διαφορετικοί στα διάφορα wiki.

Το πρώτο wiki, δημιουργήθηκε το 1994 και εγκαταστάθηκε στον Ιστό στις 25 Μαρτίου του 1995 από τον Ward Cunninghan. Αυτός εφηύρε το όνομα και την έννοια wiki και κατασκεύασε την πρώτη μηχανή wiki. Το Wiki αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως WikiWikiWeb. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη συνεργασία πολλών προγραμματιστών.

Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki" δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού. Το wiki Wiki ήταν η πρώτη χαβανέζικη λέξη που έμαθε στην πρώτη επίσκεψή του στα νησιά, όταν τον κατεύθυνε ο πράκτορας αερολιμένων για να πάρει το λεωφορείο wikiwiki μεταξύ των τερματικών. Ο Cunningham δήλωσε: "επέλεξα το wiki-wiki ως παρηχητικό υποκατάστατο για το "γρήγορα" και με αυτόν τον τρόπο απέφυγα την ονομασία quick-web”.

Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το "What I know is" δηλαδή "Αυτό που εγώ ξέρω είναι". Είναι μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του Wiki: ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτει την προσωπική του γνώση, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τη μοιράζονται.

Το περιεχόμενο των άρθρων του wiki είναι ελεύθερο, και σημαίνει ότι επιτρέπεται η χρήση, η αντιγραφή και η τροποποίηση των κειμένων από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό.

Δείτε περισσότερα για τα wikis:

Δεν υπάρχουν σχόλια: