Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008

Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Αποστολίδη "Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων: μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές"

Οι εκδόσεις Άγρα και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Αποστολίδη, Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων: μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές, την Κυριακή 13 Απριλίου 2008 και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κρωπίας.

Θα ακολουθήσει προβολή αποσπασμάτων του πολυβραβευμένου ντοκυμαντέρ με τίτλο Κύκλωμα (σκηνοθεσία Α. Αποστολίδη, έρευνα των Α. Αποστολίδη, Ρ. Αποστολίδου, Ν. Ζηργάνου, σενάριο Α. Αποστολίδη – Ν. Ζηργάνου, φωτογραφία Β. Κουλίνου, μοντάζ Α. Γασπαράτου και παραγωγή του Γιάννη Κασπίρη).

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Τι συμβαίνει στο εμπόριο αρχαιοτήτων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο; Πως σχηματίζονται οι μεγάλες σύγχρονες ιδιωτικές συλλογές και που βρίσκουν τα μεγάλα μουσεία της Δύσης καινούργια ευρήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης;
Το διεθνές εμπόριο διαθέτει ένα πολύπλοκο αλλά ορατό σύστημα λειτουργίας για το «ξέπλυμα» και τη νομιμοποίηση των λαθρανασκαφών στις χώρες που είναι πλούσιες σε αρχαιότητες… Ο Ανδρέας Αποστολίδης, με τη διπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη ντοκυμαντέρ έρευνας και του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, γράφει μια μελέτη για το εμπόριο αρχαιοτήτων, συνδυάζει αποκαλυπτικές προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες, άγνωστα ντοκουμέντα και αρχεία και αναλύει συγκεκριμένες συγκλονιστικές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε ένα θέμα που για πρώτη φορά στην Ελλάδα τοποθετείται στο διεθνές του πλαίσιο με βάση τις σύγχρονες νομικές και ηθικές αντιλήψεις για τη σημασία και την αξία της επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: