Τρίτη, 22 Απριλίου 2008

Βάση δεδομένων asas.gr & Βιβλιοθηκονομικό blog από την ομάδα e-scriptorum

image Η ομάδα e-scriptorum είναι μια ανεξάρτητη ομάδα νέων βιβλιοθηκονόμων, με στόχο την παροχή υπηρεσιών οργάνωσης και ψηφιοποίησης αρχείων – βιβλιοθηκών, αλλά κυρίως την ανάπτυξη ηλεκτρονικών πληροφοριακών εργαλείων., και κάνει αισθητή τη παρουσία της στο διαδίκτυο με το νέο blog της e-scriptorum.

Σύμφωνα με το προφίλ της, η ομάδα έχει δημιουργήσει και τη βάση δεδομένων asas.gr, που αποτελεί μια προσπάθεια συστηματικής καταγραφής ελληνικών και ξένων, ακρωνυμίων, συντομογραφιών, αρκτικόλεξων και συμβόλων. Αξιόλογη προσπάθεια, που ήρθε να συμπληρώσει το ανάλογ κενό στον ελληνικό χώρο.

Κατά το σκεπτικό της ομάδας "Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη χρήση τους τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, για οικονομία χώρου και χρόνου. Επιπλέον συχνά παρατηρείται το φαινόμενο χρήσης τους χωρίς τη γνώση της πλήρης ανάπτυξής τους, λόγω της καθιέρωσής τους στη συντομευμένη τους μορφή. Μεγάλος αριθμός  συντομογραφιών και ακρωνυμίων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο. Συνήθως εντοπίζονται τυχαία, μέσα σε ηλεκτρονικά κείμενα και βιβλιογραφίες, γεγονός που imageκαθιστά τον εντοπισμό τους χρονοβόρα διαδικασία, μέσω της οποίας δεν διασφαλίζεται η ποιότητα της ανάκλησης των αποτελεσμάτων, π.χ. υπάρχουν πολλά ακρωνύμια που έχουν περισσότερες από μια επεξηγήσεις, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε χρήστης να χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να διασταυρώσει ποιο είναι το ακρωνύμιο ή η συντομογραφία που αναζητά. Θέτοντας λοιπόν, υπόψην όλα τα παραπάνω και με κύριο στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση και τη συστηματική κάλυψη των αναγκών των ερευνητών, όλων των επιστημονικών κλάδων, δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων asas.gr."

Αν συνεχίσει να ενημερώνεται συστηματικά, η βάση θα αποτελέσει ένα πραγματικά δυναμικό εργαλείο, και θα μας γλυτώσει από άσκοπες αναζητήσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Ο αριθμός των λημμάτων του καταλόγου ανέρχεται στα 4523 με 5239 ερμηνείες, σε 57 κατηγορίες. Αν και στα στατιστικά του site, φαίνεται ότι η βάση έχει ενημερωθεί τελευταία φορά στις 07/10/2007, η δημιουργία και του blog, σίγουρα υποδεικνύοει τη διάθεση και την όρεξη της ομάδας για καλή συνέχεια.

1 σχόλιο:

e-scriptorum είπε...

Η αναφορά σας στο έργο της ομάδας e-scriptorum αποτελεί ενθαρρυντική κίνηση για μας. Σας ενημερώνουμε ότι η ανάπτυξη της βάσης δεδομένων asas.gr συνεχίζεται, αν και προς το παρόν τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά. Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις των υπάρχοντων λημμάτων και κάποιες απαραίτητες ρυθμίσεις - αλλαγές στον προγραμματισμό της βάσης. Παράλληλα ενημερώσεις λημμάτων θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με βάση τον προγραμματισμό μας, ελπίζουμε αρχές φθινοπώρου η βασική μορφή του asas.gr να έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το επόμενο μας βήμα.
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια σας.

Ομάδα e-scriptorum.