Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008

Ψήφισμα της ΕΕΒΕΠ για τις τελευταίες εξελίξεις που πλήττουν τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Αθήνα, 26/03/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΕΕΒΕΠ αντιμετωπίζει με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις που πλήττουν τις Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και μαζί με αυτές την επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση, άρα και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), η 56η Σύνοδος των Πρυτάνεων και η 1η /2007-8 Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, στις ομόφωνες αποφάσεις τους ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας:

Να άρει την εξαίρεση των Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2009-2013.

Επιπλέον, το ΥΠΕΠΘ προτείνει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ, όπου εμπεριέχεται κανονισμός λειτουργίας βιβλιοθηκών που θυμίζει λειτουργία βιβλιοθήκης περασμένων δεκαετιών και πάντως εποχή προ ΕΠΕΑΕΚ.

Ως επιστέγασμα, ο ΟΣΔΕΛ διεκδικεί εκατομμύρια ευρώ από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για τις φωτοτυπίες που βγάζουν οι αναγνώστες από ελληνικά βιβλία! Και το Υπουργείο κωφεύει…

Άμεσο αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών, που καταγράφονται στις ανακοινώσεις των πιο πάνω φορέων, είναι και η απόλυση των 500 και πλέον βιβλιοθηκονόμων που απασχολούνται σε αυτές και μισθοδοτούνται από τα ΚΠΣ.

Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες με πολύ κόπο, μεράκι και ενθουσιασμό, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις των ΚΠΣ, πέτυχαν θεαματικά αποτελέσματα, που σήμερα αποτελούν εθνικό πλούτο, υψηλή εθνική τεχνογνωσία και τη βάση για την εξέλιξη των άλλων βιβλιοθηκών της χώρας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το ΥΠΕΠΘ, με την πολιτική του αυτή δηλώνει αδιαφορία για τα όσα έχουν επιτευχθεί και για την μελλοντική τους εξέλιξη και περαιτέρω ανάπτυξη.

Δηλώνει δε, επί πλέον, άρνηση προς την ελληνική επιστήμη και έρευνα, αφού, ως γνωστόν, έρευνα χωρίς σύγχρονες βιβλιοθήκες δεν υπάρχει. Ακόμα περισσότερο δε, δεν θα υπάρχει στο μέλλον αν, ακολουθώντας τη «λογική» του ΟΣΔΕΛ, οι βιβλιοθήκες αρνούνται το δανεισμό των βιβλίων των ελλήνων επιστημόνων και προωθούν τα βιβλία των ξένων.

Είναι ένα θέμα να αποφασιστεί και αυτό, αν η ελληνική Πολιτεία ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της επιστήμης και της έρευνας στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα. Αν ναι, περιμένουμε συγκεκριμένες πολιτικές: Ο (ΣΕΑΒ) έχει συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες πολιτικές και προτάσεις να προτείνει, τις συμμεριζόμαστε και καλούμε το ΥΠΕΠΘ να τις αποδεχθεί και να τις υλοποιήσει.

Καλούμε τον κ. Υπουργό:

  1. Να εξασφαλίσει τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες,
  2. Να μεριμνήσει ώστε να επανενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2009- 13 οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί,
  3. Να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΕΑΒ για το ΕΣΠΑ, τον εσωτερικό κανονισμό των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και τον ΟΣΔΕΛ,
  4. Να ενισχύσει την ίδρυση και θεσμοθέτηση των ακαδημαϊκών καταθετηρίων και των αρχείων ανοιχτής πρόσβασης.

Συνάδελφοι,

Διακινείστε το ψήφισμα και ζητείστε υπογραφές από τους συναδέλφους στις βιβλιοθήκες και τους συνεργάτες σας και στείλτε τις υπογραφές στο email: info@eebep.gr, anthi@unipi.gr, xkyriakopoulou@gmail.com.

Για το ΔΣ

Χριστίνα Κυριακοπούλου Γιώργος Γλωσσιώτη

Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

Κοινοποίηση: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πολιτικά Κόμματα,

Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ,

Συμβούλιο Προέδρων ΤΕΙ,

Πρυτανικές Αρχές,

Πρόεδροι ΤΕΙ,

ΣΕΑΒ,

ΠΕΤ ΕΕΒΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: