Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008

Προσπάθεια στήριξης της Γενναδίου Βιβλιοθήκης από την ομογένεια στις ΗΠΑ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εφορείας της Γενναδίου Βιβλιοθήκης συνεχίζουν την προσπάθειά τους και στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την στήριξη της Βιβλιοθήκης.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο εστιατόριο «Μύλος» στο Μανχάταν, παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης Αντώνης Παπαδημητρίου και άλλα στελέχη του Ιδρύματος, o πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, η γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη Άγη Μπαλτά, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Κατερίνα Βάντερπουλ, «η εκδήλωση αποτελούσε την απαρχή της ερανικής εκστρατείας για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία αποθεματικού ταμείου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών της ιστορικής αυτής βιβλιοθήκης».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης, από το 2001 πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη, αρχιμάγειρα του εστιατορίου «Μύλος» Κώστα Σπηλιάδη και του συγκροτήματος «Μικρόκοσμος» του Γρηγόρη Μανινάκη η συγκεκριμένη εκδήλωση για να βοηθηθούν οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης.

Η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, η οποία άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου, κατέχει σήμερα μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 113.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς. Επίσης, η Βιβλιοθήκη συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε προγράμματα ψηφιοποίησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την υλοποίηση του οράματος του Ιωάννη Γεννάδιου βοήθησαν πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Βιβλιοθήκη έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο μελέτης της ελληνικής αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, λογοτεχνίας, και τέχνης. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, ακριβώς απέναντι από τις κεντρικές κτιριακές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Αθήνα.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια: