Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2008

ΕΞΩΦΥΛΛΟ (Small) Το σημερινό post θα το αφιερώσουμε στο καλαίσθητο ημερολόγιο της ΕΕΒΕΠ για το 2008, με δημοσίευση του προλόγου του Βιβλιοθηκάριου Γιώργου Κακούρη (που σίγουρα είναι πιο κατάλληλος από μας να πει δυο λόγια που αφορούν την έκδοση και την ΕΕΒΕΠ), καθώς ένα μικρό δείγμα από το ημερολόγιο με τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες που περιλαμβάνει.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Γιώργος Μ. Κακούρης. Βιβλιοθηκάριος, Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων, 1ος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων

Όταν τον Μάρτιο του 1968 οι σαράντα περίπου Βιβλιοθηκονόμοι συνέρχονταν στη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών, μετά το πέρας δύο σεμιναρίων μετεκπαίδευσης εργαζομένων σε Βιβλιοθήκες, και υπέγραφαν το πρώτο καταστατικό της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων, πίστευαν ακράδαντα ότι αυτή ήταν η απαρχή μιας νέας εποχής για τη Βιβλιοθηκονομία στον τόπο μας. Επιτέλους οι Βιβλιοθήκες θα είχαν ένα όργανο που θα εξέφραζε ένα περιορισμένο ή περιθωριακό για πολλούς επάγγελμα ή ενασχόληση. Πυρήνας αυτής της ομάδας ήταν οι απόφοιτοι της μονοετούς Σχολής Βιβλιοθηκονομίας της ΧΕΝ Αθηνών, που είχαν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στη διοργάνωση πολλών χειμαζόμενων τότε Βιβλιοθηκών. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όλοι ήταν μια γροθιά, συνειδητοποιημένοι, μαχητές και πραγματικοί «συνάδελφοι». Η συμβολή τους στα πρώτα Βήματα της επαγγελματικής Βιβλιοθηκονομίας είναι πολύ σημαντική αν και λειτουργούσαν μέσα σε αντίξοες επαγγελματικές συνθήκες, ενώ η αναγνώριση του έργου τους από το περιβάλλον τους ήταν μικρή. Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους ακόμη και σήμερα κοσμούν τον χώρο μας.

Τα αναφέρω αυτά για την ιστορία, γιατί χωρίς αυτόν τον πυρήνα, νομίζω ότι δεν θα ήμασταν εδώ που σήμερα βρισκόμαστε.

Ας έχουμε υπόψη μας ότι η καθιέρωση ενός επιστημονικού επαγγέλματος προϋποθέτει ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά, όπως:

• οργανωμένες σπουδές σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

• ίδρυση επιστημονικών οργανώσεων του κλάδου

• επιστημονικές δημοσιεύσεις και συνέδρια

Αυτά τα χαρακτηριστικά σήμερα υπάρχουν και κατά συνέπεια μπορούμε πια να μιλάμε για μια σημαντική κατάκτηση των τελευταίων 40 ετών. Για την ιστορία επίσης να αναφέρουμε ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης μας εκλέχτηκε τον Νοέμβριο του 1969 και αποτελείτο από τους:

Γ. Μ. Κακούρη, πρόεδρο / Ευρ. Δημητρακοπούλου, αντιπρόεδρο / Κ. Ντελόπουλο, γενικό γραμματέα / Αιγ. Σκούρτση, ειδική γραμματέα / Αλ. Αποστολοπούλου, ταμία / Χ. Λίτσα, μέλος / Μ. Αλεξανδράκη, μέλος / Μ. Μαστραπά, μέλος / Μ. Δημητρέα-Ζαχαριουδάκη, μέλος.

Μέσα από τη φιλόξενη αυτή σελίδα θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η εικόνα που σχηματίζω για τη Βιβλιοθηκονομία στην Ελλάδα σήμερα, παρακολουθώντας πολλά από τα δρώμενα στον χώρο, είναι ιδιαίτερα θετική και αισθάνομαι περήφανος για τις επιτυχίες των συναδέλφων μου και ευτυχής γιατί επέλεξα ως επάγγελμα μου τη Βιβλιοθηκονομία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: