Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

Νέος χώρος προβληματισμού: "New Technologies in Greek Libraries"

Μέσα Νοέμβρη του 2007, ξεκινήσαμε τη δημιουργία ενός νέου, ομαδικού και αρχικά κλειστού, blog με κύριο αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες στις ελληνικές βιβλιοθήκες και πώς (αν!) εφαρμόζονται στην πράξη. Σήμερα, όμως, αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και τους προβληματισμούς μας.

Μεταφέρω το πρώτο post Ο δικός μας tux..., που σηματοδοτεί τη δημιουργία του, και καλούμε οποιονδήποτε θέλει και μπορεί να συμμετάσχει ενεργά:

"Αφορμή για τη δημιουργία του blog New Technologies in Greek Libraries ήταν το post "Στροφή στο Linux", tuxlibraryπου είχε μεγάλη απήχηση. To ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο: φίλοι, συνάδελφοι, λινουξάδες, βιβλιοθηκονόμοι, καταλογογράφοι, διοικητικοί κ.ά. μέσα από τα comments, το τηλέφωνο, το email εξέφρασαν την επιθυμία, τον ενθουσιαμό τους, αλλά και την αγωνία για το μέλλον των βιβλιοθηκών μας. Διείδαν ή γνώριζαν την εναλλακτική δύναμη του Linux. Κι έτσι δημιούργησα τη δική μας γωνιά, με το δικό μας πιγκουίνο: την tuxlibrary!
Από καιρό ένοιωθα την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου οικείου, δικού μας, με προσωπικό χρώμα, ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, εμπειριών για μας που δουλεύουμε στις βιβλιοθήκες, που οι περισσότεροι δεν είμαστε πληροφορικοί, αλλά αγαπάμε τη δουλειά μας, μας αρέσει η αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες και κυρίως θέλουμε να ορίζουμε εμείς τις επιλογές και τις ζωές μας (ακόμη και στη δουλειά).
Η πολιτεία θέλει να λέει ότι είναι παρούσα και ότι ενστερνίζεται τις ανάγκες μας και τα προβλήματά μας, αλλά δυστυχώς η αντίδρασή της είναι συνήθως καθυστερημένη, κάποιες φορές πλήρως υποτονική ή άλλες φορές απλά ανύπαρκτη...
Μας πρότειναν να μπούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να εκσυγχρονιστούμε. Θέλαμε, δεχτήκαμε και κάναμε το άλμα. imageΒγάλαμε τις βιβλιοθήκες από την αφάνεια, αλλά αργά και σταθερά οι αρχές μας εγκαταλείπουν. Θέλανε να κάνουμε έργα. Τα κάναμε, αλλά με τί προοπτική;
Δημιουργήσαμε π.χ. τα κέντρα πληροφόρησης και μετά... τί;! Η σιωπηλή απάντηση των αρχών κραυγάζει: "Κάντε ό,τι νομίζετε!". 
Μα, πώς θα εκπαιδεύσουμε το κοινό στη χρήση των νέων τεχνολογιών; Δεν πρέπει πρώτα να μάθουμε εμείς; Πώς θα συντηρούμε ή θα αναβαθμίζουμε τα μηχανήματα; Πώς θα αναπληρώνουμε τα αναλώσιμα; Πώς θα ανανεώνουμε κάθε χρόνο τα προγράμματα ασφαλείας ή θα κάνουμε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και τα upgrades; Με τί πόρους; "Δεν υπάρχουν πόροι. Κάντε περικοπές."
Δηλ., όλα είναι πολιτικά πυροτεχνήματα; χωρίς σχεδιασμό, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς προβλεπόμενους imageπροϋπολογισμούς, χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους και οράματα;
Τέλος πάντων.
Επειδή δεν είμαστε όμως άνθρωποι που γκρινιάζουν ή κοιτάνε μόνο πίσω, αλλά της δράσης και της δημιουργίας εμείς συνεχίζουμε. 
"Είμαστε πολλοί, αλλά σκόρπιοι!", και νομίζω ήρθε η ώρα να βρεθούμε, να τα πούμε.
Το blog tuxlibrary είναι ανοιχτό για όλους. Όλοι μπορούν να γράψουν, να ρωτήσουν, να "βγάλουν το άχτι τους", να απαντήσουν, να υποδείξουν, να πληροφορήσουν, να..., να..., οτιδήποτε για τα καθημερινά μας προβλήματα.
Το Linux είναι imageη αφορμή και ο κύριος λόγος ύπαρξης του blog.
Αλλά, επειδή τα πάντα είναι σχετικά και  αλληλοεξαρτώμενα υπάρχει χώρος για όλα: τα Windows, το ΑΒΕΚΤ, το Koha, το Advanced, το OpenOffice, το MS Office....!"

Καλώς ορίσατε στην tuxlibrary!

Δεν υπάρχουν σχόλια: