Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Europeana - Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Europeana Το πρώτο πράγμα που εμφανίστηκε στον πιλοτικό δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ήταν ο πίνακας του Van Gogh που απεικονίζει τις φθαρμένες μπότες του. Ο δικτυακός τόπος με το όνομα Europeana πρωτοπορεί φέρνοντας μαζί εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και οπτικοακουστικές συλλογές της Ευρώπης, μέσω μιας ενιαίας δικτυακής πύλης.

Ο πιλοτικός ιστοτόπος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη (31 Ιανουαρίου του 2008) σε συνέδρους που διατηρούν πηγές ψηφιακού περιεχομένου, όπως αρχειονόμοι, εκδότες, διευθυντές καλλιτεχνικών συλλογών και βιβλιοθηκονόμοι. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν προχωρημένες τεχνικές περιηγήσεων και αναζήτησης πληροφοριών, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης για τον εντοπισμό πινάκων, φωτογραφιών, αντικειμένων, βιβλίων, εφημερίδων, αρχειακών εγγράφων, ταινιών και αρχείων ήχου, που έχουν ψηφιοποιηθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, εξέφρασε την υποστήριξή της στη Europeana. Ο Horst Forster διευθυντής του Ψηφιακού Περιεχομένου και Γνωστικών Συστημάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας παρακολούθησε το συνέδριο και σχολιάζοντας είπε: «η Europeana είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς το σκοπό του. Δημιουργεί συνδετικούς κρίκους στο δίκτυο προγραμμάτων πολιτισμικής ψηφιακής κληρονομιάς στην Ευρώπη και υπόσχεται την παροχή μιας πολύ δυναμικής υπηρεσίας. Θα βοηθήσει τους πολίτες να εξερευνήσουν πως οι ιδέες διαδίδονται μεταξύ των χωρών, πως αναπτύχθηκαν οι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, πως καλλιτεχνικά κινήματα επηρέασαν όλη την ήπειρο».

Η Europeana αναπτύσσει πρακτικά και εύχρηστα εργαλεία φιλικά προς τον χρήστη για την εξερεύνηση και ανταλλαγή περιεχομένου σε ένα πολυγλωσσικό περιβάλλον. Τα εργαλεία θα καταστήσουν εύκολο για τους χρήστες το συνδυασμό ή τη σύγκριση σχετικού υλικού προερχόμενου από διάφορες χώρες, για παράδειγμα αντικείμενα, εικόνες, έγγραφα ή γραπτά που σχετίζονται με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους Βίκινγκς ή την Αναγέννηση.

Ο πίνακας με το ζευγάρι παπουτσιών του Van Gogh αποτελεί το σημείο εκκίνησης για το διαφημιστικό βίντεο της Europeana στον ιστό. Η μουσική υπόκρουση που το συνοδεύει είναι η γνωστή επιτυχία της Nancy Sinatra «These Βoots Αre Made For Walkin'» του 1966 η οποία ταξιδεύει το ακροατήριο σε μια σειρά περιηγήσεων στην Ευρώπη που αφορούν σε θρησκευτικά προσκυνήματα, στην ανεύρεση εργασίας και στο ξεκίνημα του πολέμου.

Σκοπός του βίντεο είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ευρωπαϊκών ιδρυμάτων να δεχτούν να διαθέσουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο μέσω της Europeana. Όπως είπε η Martine de Boisdeffre, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων «οι χρήστες περιμένουν να μπορούν να συνδέουν διαφορετικούς τύπους υλικού πολιτισμικής κληρονομιάς. Για να καταστεί αυτό δυνατό οι οργανισμοί πρέπει να παρέχουν τα μεταδεδομένα τους στη Europeana. Τόσες πολλές εκπληκτικές ψηφιακές συλλογές παραμένουν ανεξερεύνητες στον ιστό αυτήν τη στιγμή και δεν εντοπίζονται εύκολα μέσω των μηχανών αναζήτησης. Η Europeana θα καταστήσει αυτό το υλικό προσβάσιμο όπως δεν ήταν ποτέ άλλοτε».

Ο πιλοτικός δικτυακός τόπος της Europeana καθώς επίσης και το διαφημιστικό βίντεο βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.europeana.eu .

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Jonathan Purday στο τηλέφωνο 00 31 [0] 70314 0684, Jonathan.Purday@kb.nl

Για να δείτε το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΕΒΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: