Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008

Δικαιώματα από τις φωτοτυπίες συγγραμμάτων διεκδικούν οι συγγραφείς

Δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια αλλά και όλες τις βιβλιοθήκες. Δείτε και την επιστολή (19-4-06) προς 160 βιβλιοθήκες του ΟΣΔΕΛ, με αφορμή το γεγονός ότι κάποιες βιβλιοθήκες επρόκειτο να προβούν σε ψηφιοποίηση του περιεχομένου τους. Λέτε να συνεχιστεί ο χορός των αγωγών και να αγγίξει και τις λαϊκές βιβλιοθήκες;!

Διαβάστε, λοιπόν:

Με αγωγές κατά των πανεπιστημίων

Οι φοιτητές ή το υπουργείο Παιδείας θα κληθούν να πληρώσουν τα χρήματα στους συγγραφείς;

Ζήτημα πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων στους συγγραφείς για τις φωτοτυπίες επιστημονικών συγγραμμάτων και άλλων βιβλίων που βγάζουν οι φοιτητές τους θέτει με δικαστική αγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Όπως γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα, ο οργανισμός αυτός, που αποτελεί κοινό συνεταιρισμό συγγραφέων και εκδοτών, με σκοπό την είσπραξη αμοιβών από πνευματικά δικαιώματα, κατέθεσε προ ημερών την πρώτη αγωγή εναντίον του Πανεπιστημίου Πειραιά και προετοιμάζει αγωγές εναντίον όλων των ελληνικών ΑΕΙ.

Με τη αγωγή του ο ΟΣΔΕΛ ζητά αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, επειδή, όπως υποστηρίζει, επί σειρά ετών το εν λόγω πανεπιστήμιο επιτρέπει στους φοιτητές του να φωτοτυπούν ό,τι θέλουν από τα συγγράμματα της βιβλιοθήκης του, χωρίς ποτέ να έχει καταβάλει το αντίτιμο για τα πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς.

Μάλιστα, ο ΟΣΔΕΛ, με επιστολή του προς τα πανεπιστήμια, κοστολογεί στο εξής την άδεια που θα επιτρέπει στους φοιτητές να φωτοτυπούν νόμιμα μέρος -και όχι το σύνολο- των συγγραμμάτων που τους ενδιαφέρουν με οκτώ ευρώ ανά εγγεγραμμένο φοιτητή ανά έτος.

Εάν αυτό γίνει δεκτό, θα επιφέρει πρόσθετα έξοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα πανεπιστήμια, ενώ ζήτημα είναι ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα αυτά. Το Υπουργείο Παιδείας μέσω των κονδυλίων που χορηγεί στα ΑΕΙ ή μήπως οι ίδιοι οι φοιτητές;

Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά όλα τα ιδρύματα, γι' αυτό θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα την Παρασκευή στη σύνοδο των πρυτάνεων που ξεκινά στην Κομοτηνή, παρουσία του Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ώστε να αναζητηθεί κοινή γραμμή στα πανεπιστήμια, αλλά και να τεθεί το Υπουργείο Παιδείας προ των ευθυνών του.

Από http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=877427&lngDtrID=244

3 σχόλια:

ggk είπε...

Εγώ πάντως θα το συζητούσα αυτό με τα 8 ευρώ. Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό ποσό που μπορεί να το πληρώνει ο ίδιος ο φοιτητής.

aikker είπε...

Στα πανεπιστήμια νομίζω ότι είναι εύκολο να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο "με οκτώ ευρώ ανά εγγεγραμμένο φοιτητή ανά έτος", αλλά σε λαϊκή βιβλιοθήκη που η χρήση φωτοτυπιών από τους αναγνώστες είναι αποσπασματική και ούτε υπάρχει πρόβλεψη λογιστικής διαδικασίας, νομίζω ότι είναι δύσκολο. Κι αν αναλογιστεί κανείς το ύψος του προϋπολογισμού των βιβλιοθηκών μας, χωρίς κωδικούς για τέτοιου είδους δαπάνες... :(
Θέμα ΥΠΕΠΘ το βλέπω.

ggk είπε...

Βασικά μόλις πρόσεξα ότι τα 8 ευρώ είναι για τη φωτοτύπηση μέρους του υλικού. Τότε είναι πολύ κακή συμφωνία. Εγώ δεν θα τη δεχόμουν.