Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2007

Ο Συλλογικός Κατάλογος Δημοσίων Βιβλιοθηκών σήμερα

Το έργο «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ βΙβΛΙΟΘΗΚΩΝ» αποτελεί υποέργο του έργου ΕΠΕΑΕΚ - ¨Ολοκλήρωση του έργου των Κινητών βιβλιοθηκών" – Δ.Κ. βΙβΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ, το οποίο ξεκίνησε και συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς (ΕΚΤ 80%) και εθνικούς πόρους (20%) από τον Ιούνιο του 1999 και συνεχίζεται μέχρι και το Δεκέμβριο του 2007, και κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2008.

Στο διάστημα αυτό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση:
  • στην εισαγωγή εγγραφών τεκμηρίων που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια, και κυρίως την τελευταία εκδοτική παραγωγή, για να βοηθηθούν οι κινητές βιβλιοθήκες και οι κυρίως νεοσύστατες βιβλιοθήκες ή αυτές που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της καταλογογράφησης του υλικού τους.
  • στην εισαγωγή εγγραφών οπτικοακουστικού υλικού (cd-roms, dvd-roms, βιντεοκασέτες, ακουστικά cds κλπ.), που είναι εξαιρετικά δύσκολα και ποικιλόμορφα είδη, ενώ στον ελληνικό χώρο η καταλογογράφησή τους είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, σε εμβρυακό στάδιο.
  • στην απόδοση των δεδομένων, όσο το δυνατόν, σύμφωνα με τους κανόνες ISBD, ACCR2 και τη διάταξη UNIMARC.
  • στον εμπλουτισμό των Αρχείων Καθιερωμένων Τύπων με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πολύτιμου θησαυρού, που θα κάνει δυνατή την απ' ευθείας εισαγωγή τους στις βάσεις των βιβλιοθηκών σε μορφή ISO 2709
  • Στην ενημέρωση για συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην καταχώριση δεδομένων, και τη δημιουργία Οδηγιών Κοινής Καταλογογράφησης
  • για τις μεταβολές του Καταλόγου και τη διάθεση υλικού του
  • για τους κανόνες που ακολουθούνται και τηρούνται με συνέπεια κατά τη δημιουργία του Συλλογικού Καταλόγου
Θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε διαρκώς με ότι νεότερο προκύπτει, τους προβληματισμούς κλπ. που λίγο-πολύ αντιμετωπίζουμε ολοι μας.

--Από την Ομάδα του Συλλογικού Καταλόγου Δημοσίων Βιβλιοθηκών--

Δεν υπάρχουν σχόλια: